Cybertruslen
Lister
Cybersikkerhedsrådet har afholdt årets sidste møde, hvor ministeren for samfundssikkerhed og beredskab lagde vejen forbi for at drøfte rådets nye placering. Derudover var der fokus på virksomhedernes stigende udfordringer i lyset af den geopolitiske situation.
Tirsdag den 10. december 2024 holdt Cybersikkerhedsrådet møde i TDC Erhvervs lokaler på Teglholmsgade, hvor Cybersikkerhedsrådet satte fokus på den geopolitiske udvikling, hybride trusler og oprettelsen af det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab. Rådet havde især fokus på, hvordan man kan bidrage til det nye ministeriums arbejde med cybersikkerhed.
På mødet gav Forsvarets Efterretningstjeneste et indblik i den geopolitiske situation og den hybride trussel. På den baggrund drøftede Cybersikkerhedsrådet blandt andet, hvordan rådet kan hjælpe myndighederne med at imødekomme virksomheders behov i lyset af det ændrede trusselsbillede.
Drøftelsen kom blandt andet ind på vigtigheden af at tilrettelægge en god proces i forbindelse med tilsynsopgaven i NIS2. Derudover var rådet optaget af, hvordan myndighederne kommunikerer cyber- og it-hændelser, og at rådet kan understøtte regeringens arbejde ved at sætte cybersikkerhed på dagsordenen i den bredere offentlighed.
Der blev også tid til at gennemgå Cyberkonkurrencen, som rådet afholdt i forbindelse med cybersikkerhedsmåneden i oktober. I år deltog rekordmange 7.-10. klassere i konkurrencen, da mere end 500 klasser med stor succes satte cybersikkerhed på skoleskemaet.
Det fremtidige samarbejde med Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab
I forbindelse med den kongelige resolution er Cybersikkerhedsrådet ressortmæssigt flyttet fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet og Forsvarsministeriet til Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab. Dagens dagsorden fokuserede derfor på rådets kommende samarbejde med det nye ministerium, og medlemmerne blev præsenteret for MSSB’s ressortområde og opgaver.
Den efterfølgende diskussion kom blandt andet ind på arbejdet med NIS2, hvor rådet anbefalede ministeriet at anvende allerede kendte begreber for cybersikkerhedsstandarder for at mindske forvirring, når NIS2-direktivet implementeres. Det blev også påpeget, at nogle organisationer indgår i forskellige sektorer, og at der derfor er et behov for at sikre koordinering på tværs af sektorerne.
Undervejs kom ministeren for samfundssikkerhed og beredskab forbi for at drøfte visioner og muligheder for Cybersikkerhedsrådets arbejde. Rådsmedlemmerne præsenterede sig selv og deres motivation for at sidde i rådet for ministeren, og i den efterfølgende dialog med ministeren flagede rådet blandt andet et behov for stærkere privat-offentlig samarbejde samt kommunernes varierende grad af modenhed inden for cybersikkerhed.
I løbet af mødet blev der mulighed for at vende kommende emner og arbejdstemaer for rådet. I forlængelse heraf blev der oprettet arbejdsgrupper, som skal sætte dagsordenen for kommende møder. Cybersikkerhedsrådet blev desuden orienteret om den kommende nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed (NCIS) og implementeringen af NIS2.
Til slut ønskede Cybersikkerhedsrådet hinanden godt nytår. Rådet mødes igen i det nye år, hvor det næste ordinære møde forventes at blive den 4. marts 2025.