Cybertruslen
Lister
Det er vigtigt at være i stand til at reagere, hvis man bliver ramt af en sikkerhedshændelse. Det forudsætter, at man bliver opmærksom på, at data eller systemer kan være kompromitteret. Dernæst skal man have en plan for at håndtere hændelsen.
CFCS varsler danske myndigheder og virksomheder om mulige hændelser, hvis vi ser noget, der indikerer en risiko for kompromittering. Vi bistår, i det omfang det er muligt, med den viden vi har til rådighed. Men det er den pågældende organisation, der som udgangspunkt håndterer hændelsen.
Myndigheder og virksomheder, der er en del af Danmarks samfundsvigtige infrastruktur, kan kontakte CFCS' situationscenter. Husk, at der kan være krav om at underrette CFCS eller andre myndigheder om sikkerhedshændelsen.
Er jeres myndighed eller virksomhed en del af Danmarks samfundsvigtige infrastruktur, og er I ramt af en sikkerhedshændelse, kan I kontakte CFCS på mail cert@cert.cfcs.dk eller døgnet rundt på telefon 3332 5580 (spørg efter situationscenteret).
Husk at der kan være krav om, at I underretter CFCS om hændelsen. CFCS modtager også gerne frivillige underretninger. Det kan give os værdifuld viden.
Danskere udsættes jævnligt for forsøg på digital afpresning. Det kan for eksempel være afpresning, hvor gerningsmænd påstår at være i besiddelse af intime billeder eller personoplysninger af følsom karakter og kræver løsepenge med en trussel om, at de ellers vil dele materialet.
Udsættes man for afpresning, kan det være yderst følelsesmæssigt ubehageligt. Man føler, at ens private oplysninger er truet, og man kan være mere tilbøjelig til at lade sig afpresse for at sikre sit privatliv.
Men der er typisk tale om et svindelnummer, og afpresningen er uden hold i virkeligheden.
Du kan læse mere om denne form for afpresning på Sikkerdigital.dk:
CFCS har etableret en særlig enhed, der har til opgave at undersøge og afdække større cyberhændelser. På baggrund af disse udredninger udsender Undersøgelsesenheden rapporter, så myndigheder og virksomheder kan drage nytte af erfaringerne fra tidligere hændelser og beskytte sig bedre.
På Datatilsynets hjemmeside kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du som borger er blevet omfattet af et sikkerhedsbrud.
Hvis du er virksomhed, kan du også læse mere om, hvornår du skal anmelde et sikkerhedsbrud til Datatilsynet, og hvordan du anmelder det.