Telesektoren i Danmark er udsat for en alvorlig trussel og har været det i en årrække. Siden den sidste vurdering af cybertruslen mod telesektoren i 2022, er trusselsbilledet yderligere skærpet.

 

Styrelsen for Samfundssikkerhed hæver i denne trusselsvurdering trusselsniveauet for cyberspionage mod den danske telesektor til HØJ. Det sker, da omfanget af cyberspionage mod telesektoren i Europa sandsynligvis er steget. Danske tele- og internetudbydere skal derfor også være opmærksomme på forsøg på cyberangreb fra statslige hackere.

 

Tele- og internetudbydere er attraktive cyberspionagemål blandt statslige hackere. Det skyldes især, at fremmede stater håber på at få adgang til store mængder data om kunders brug af udbydernes infrastruktur ved at spionere mod tele- og internetudbydere. Denne data kan bl.a. bruges til at overvåge personer eller befolkningsgruppers kommunikation- og rejseaktivitet samt til at iværksætte andre former for spionage. Samtidig kan eventuelle adgange til telesektorens it-systemer også anvendes til at forberede fysisk sabotage eller destruktive cyberangreb.

 

Truslen mod telesektoren omfatter dog ikke kun cyberspionage. For eksempel hævede CFCS truslen for destruktive cyberangreb mod Danmark til MIDDEL i juni 2024, samt truslen for cyberaktivisme til HØJ i januar 2023. Begge disse trusler gælder også telesektoren. Dertil er truslen fra kriminelle hackere fortsat MEGET HØJ, herunder fra ransomware-angreb, der kan få meget alvorlige konsekvenser for både det enkelte tele- og internetudyder for samfundet.

 

Trusselsvurderingen erstatter udgaven af ”Cybertruslen mod telesektoren”, som blev udgivet i 2022.

  • Udgiver

    Center for Cybersikkerhed

  • Udgivelsesdato

    13. marts, 2025

Hent publikation

Nødvendige (vis detaljer)

Systemcookies | Nødvendige

Intern statistik (vis detaljer)

Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

Twitter