Cybertruslen
Lister
Temaartikel: Med adgang til lokalitetsdata indsamlet fra apps er det muligt at finde ud af, hvor du bor, hvor du arbejder, hvem du mødes med, og hvor du færdes.
Mange apps på en smartphone gør brug af lokalitetstjenester, men visse apps tjener penge på at sælge din placering videre.
Fra vores mobiltelefoner, tablets og smarture kan vi i dag finde vej til det nærmeste pizzeria, holde styr på gennemsnitshastigheden på løbeturen, og se hvornår den kommende regnbyge rammer. En stor del af denne funktionalitet kræver, at en app ved, hvor mobiltelefonen befinder sig, og dermed også hvor vi selv bevæger os hen og opholder os i løbet af dagen. Vi tillader med andre ord en betydelig dataindsamling om vores daglige færden i bytte for den ønskede funktionalitet.
Med adgang til lokalitetsdata indsamlet fra apps er det muligt at finde ud af, hvor du bor, hvor du arbejder, hvem du mødes med, og hvor du færdes. Det skal du især være særligt opmærksom på, hvis du har en arbejdsfunktion, hvor det for eksempel af sikkerheds- eller privatlivsårsager er uhensigtsmæssigt at kunne identificere dig i forhold til arbejdsplads, arbejdsopgaver eller privatbolig.
Lokaliteten bestemmes ud fra flere kilder, der ofte anvendes i kombination: GPS, signalstyrke på mobilmaster, WiFi-netværk og Bluetooth. Det er mobiltelefonen, der holder styr på alt dette, og som stiller lokalitetsdata til rådighed for de apps, vi har valgt at installere, eller som er præinstalleret på den mobile enhed.
De apps, der har adgang til din lokalitet, tjener i nogle tilfælde penge på at sælge data om dig og din færden videre til andre. Når man først har givet en app adgang til lokalitetsdata, kan det derfor være svært at gennemskue eller have kontrol over, hvor data ender, hvem der køber adgang til data, og hvad data bruges til. Det gælder både for apps, der er gratis og for betalingsapps.
Hvis man vil begrænse, hvor meget af sin daglige færden man risikerer at dele med uvedkommende, bør nedenstående råd følges:
CFCS og PET har sammen udgivet vejledningen: ”Råd om sikkerhed på mobile enheder”, der indeholder flere gode råd om mobilbrug. Vejledningen kan findes på CFCS' hjemmeside.
Udgiver
Center for Cybersikkerhed
Udgivelsesdato
18. juni, 2021