I Danmark og rundt om i verden rammes søfart og havne jævnligt af hackerangreb. Den største trussel kommer fra kriminelle hackere, der er økonomisk motiveret, og hackere fra fremmede stater, som udspionerer virksomhederne. Danmark er verdens femte største søfartsnation, og søfart er Danmarks største eksporterhverv. Derfor har de forskellige hackergrupper betydelig interesse i danske organisationer i sektoren.

Både skibe, rederier, udstyrsleverandører og havne anvender avancerede it- og ot-systemer i stigende grad. Cyberangreb mod systemerne kan potentielt forstyrre driften og skade de maritime virksomheders forretning. I værste fald kan cyberangreb mod skibe, rederier og havne også påvirke den fysiske sikkerhed. Derfor er en god cybersikkerhed vigtig for sektoren.

Cybersikkerhed står da også generelt højt på dagsordenen i sektoren. Det skyldes dels en række aktuelle cyberangreb, og dels at ny international regulering træder i kræft fra årsskiftet. Fra 2021 skal rederierne medtage cyberrisici i skibenes systemer til sikkerhedsledelse.

Chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, fortæller:
”Jeg er glad for, at både myndigheder og rederier er opmærksomme på at tænke cybersikkerhed ind i dagligdagen - ikke kun på skibe men i hele deres organisation. Trusselsvurderingen vil i den forbindelse give et godt indblik i motivationen for de hackere, der truer deres organisation”.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) og Søfartsstyrelsen er onsdag den 14. oktober værter for et internationalt webinar om styrket maritimt myndighedssamarbejde om cybersikkerhed. Webinaret arrangeres i samarbejde med myndigheder fra USA og Holland med deltagende myndigheder fra en lang række lande. Implementering af den nye internationale regulering er temaet for webinaret.

CFCS holder desuden en online briefing på baggrund af trusselsvurderingen Cyberangreb mod søfart og havne fredag den 23. oktober. Briefingen er åben for alle, men med begrænset antal pladser. Yderligere information samt tilmelding.

Trusselvurderingen er tilgængelig i både en dansk og engelsk udgave.